9.10.2009

i believed i can fly...??

helo helo..terase diri ini sgt busan..for information..sy skrg berada di uniten pusake tersyg..since 8hb aritu dtg kolumpo ni..hari ini hari jumaat..org lelaki yg dah baligh diwajibkan smyg jumaat....
ehmm..wut else to talk about..ehmmmm...ehmmm..ehmmm..
haaa! tibe2 ade idea..lets share sumthing kat cni ttg interview oke..jgn jadik mcm sy oke..ade soalan buat sy blurrr...argggh gosh! sengeh2 cam kambeng..burok sgt rase..
#1 proksi wawasan automation
position: sales engineer
it was my first interview actually...tyme tu sgt nervous xbleh nak ckp ape..sehari sblom kejadian dah g servey tempat ngan MY..kelihatan tempat sgt xmenarek sbb kaw perindustrian di shah alam..sume kilang dan org indon, bangla n chinese jer yg kelihatan. during the journey to KL, sy non stop training with MY utk improve and fluence kan lg my english since all the interview skrg will conduct in english..huhu..adoyaii..sgt penat sbb nak kene pk, translate and ckp..har har har..yerla, sy kan pure malay, mane penah nak speaking memanjang..*ayat cover* naseb baek MY byk soalan2 yg bernas diutare kan..hehe..sbb position tu sales engineer lebeyh kurang same cm sales executive..so we both byk ckp pasal how to convinced the interviewer la..ehmmm..so, technical xstudy sgt la..hehe..tp kene gak study sal background company sikt2..company tu actually manufactured electrical control instrument utk Oil and Gas companny..n kilang tempat die produced the instruments locate @ Johor...kirenyer kat s.alam ni tempat die berniage jer la...agak lame interview dgn Mr thimoty ni..lebeh kurang sejam jugak la..huhu..n nmpak mcm positve..ngehehe..sbb after interview session tu..die byk citer sal company tu and ape sy akan dpt kalo kje kat citu..byk gak advantage..tp, tp, tp, interview itu bukan berakhir di situ shaja, sbb die akan short listed balek utk 2nd interview..so after 2 days waiting wif patient, die pggl utk second interview..n mase tu sy dah otw balek ke KB..delay sbb week after dat, sy akan dtg kl balek utk convo..but, but, but, unfortunately..sy xg 2nd interview tu sbb, sbb, sbb, mlasssssss....n xconfident ngan position tu sbb sy kene sgt2 independent utk drive sndiri kat KL..dan itu membuatkan sy begitu risau krn sy sgt lemah mengingati jalan! ouch..**wut a shame matters!** dan, dan,dan sy xpenah drive di KL..har har har..
#2 Assesment TNB
position: PEP training
interview kali ini lebeyh kpd audition gtu..hehe..ade 2 part..writting and debate..utk writing sy kene buat essay 300 words kalo xsilap..dan tajok die lebeyh kurang cm short term and long term goal kalo sy diterime kerje di TNB..ehmmm..the duration given was 45 min..so, sy pon merapu rapi la..belasah jer tulis ape asal kertas tu nmpak cm padat jer..har har har..nak save energy lah, nak built good team work lah, nak increase safety lah,nk be the leading among the energy production company lah **actually ni from TNB motto, sy curik** nak, nak, nak, sume nak...hehehhehhee...
and for de second part sy dibahagikan kpd group..group sy paling balance..sbb 3 male, 3 female..group laen female sahajer yer..so, the tajuk for the debating is mcm lebeyh kurang advantage internet for education and entertainment..and each candidates given 2 minits to give the opinions in fronts of others**including the judgers**..and after dat, debatinggg!!..hak huk hak hukk..abesss...and kene tggu keputusan utk tapisan..and alhamdulillah..ade rezeki sy utk 2nd interview wif tnb..=D
#3 KESM Industries
position: QA engineer
utk interview kali ni agak sedih skit sbb sy ke KL lonely...so, sy mcm patah sayap ckit..isk...so, ajak la kawan sy teman..utk melegekan keadaan..so pergilah kami ke tempat kejadian..agak susah..sbb kawasan kilang again..n public transport susah ckit..adoyai..memule smpai..naseb ade taxi bwk kami ke kilang itu..kalo x, mmg menangis lah kamu..nk jalan kaki cari kilang terbabit...actually kilang ni dkt sgt ngan freescale and seberang jalan besar dr lrt setia jaya..tp sbb baru smpai so, blur2 tatahu..adoyai..interview ini paling tragis..bace, bace, bace, >>awl2 masuk kilang dah kene sound..mane card??! xde card xleyh masuk! rase diri sgt kesian biler disound begitu..baru jer nak g tnyer kat receptionist tu..kene sound mcm tu plak..dgn muke baek, sy pon ckp..sy dtg utk interview..and die suh sy dan kwn sy g tmpt guard amik pass masuk..** guard sengal**awl2 xgtau..haish!..tp, tp, tp, kilang ini dikawal ketat..sbb sy tgk each car yg nak kua kene check bonet ape sume..and each person yg nak kua kene check ngan sensor and even handbeg pon die suh bukak nak tgk ape ade kat dlm...huuuuu....dan dan dan..sbb smpai awal..kami kene tggu tmpt cewek2 indon menunggu,,sbb dorang bru lepas training kat citu..and baru nak masuk keje kat sane on dat day...and ape yg meng-upset kn sy, interview tu lebeyh kurang 15 min cm tu jer,,ape je yg die tnyer,pasl fyp, kilang die buatt ape, QA engineer work discription, semiconductor ckt2..seb baek dah study sume2 tu cket...DAN! die ckp tatahu nak tnyer ape since sy xde experience..habes tu yg die pgl fresh graduates mcm sy dtg untk di interview ni for wuttt?? wut the fish btol la...trase spt diperkotak katik kan..huuuu...bace, bace, bace lg oke...utk perjlanan balek...taxi xlalu kat situ oke..so sy dgn si kawn td blur2 tatahu nak kemana arah nak jalan utk ke train..sbb td drop kat situ ngan taxi..and pk2 xkan la nak jalan ke lebuh raye yg sgt besar td..dan tnye2 org kat citu..dorang ckp kene cros jln besar...n jalan lah kami..smpai polis trafic terlaung2 pggl sbb tgk ade 2 org budak sdg blur2 tanpe tujuan di tgh kota..har har har,,n kete yg bengong2 hon kiterorg yg terkedek2 jalan..hahahar..dan mase berjalan kat citu kami meng aspect sume org kat citu jahat..hahaha..sbb environment kat kaw kilang ni very2 scary lah utk 2 adek manes mcm kami ni..keh keh keh...
bersmbung....nk rehat jap=P nnti kan #4 dan no #5!!