12.22.2008

Hati vs Perasaan

Semua org punyai hati dan perasaan utk dijage dan dipelihare..tp dlm menjage hati org.. xsemua org menjaga hati dan perasaan kiter..apekan daye..rambut same hitam, hati laen2..dalam hati xsiape yg tahu kan..

Bicare ttg hati..sememang nyer xterlepas dari menyakiti dan disakiti..melukai dan dilukai..disedari mahupon tdk disedari..mungkin sang yg menyakiti tdk menyedari bahawe die sdg menyakiti seseorg..ttp plg mlgnyer ialah sang yg disakiti oleh sang yg menyakiti itu td..

Sebagai manusia biase..tdk terlepas dr melakukan kesilapan..itu lah lumrah manusia..seringkali melakukan kesilapan..dan mengharapkan keampunan..apekan daya..

12.20.2008

Udang..

Ramai org suke mkn udang..tp setengah org xleyh mkn udang o seafood sbb resdung..
hehe..termasuklah aku..tp kalo da teringin sgt..aku blasah jer..sbb die beeeshhh....walaupon, lepas tue aku akan mengalami selseme yg luar biase dan saket idung yg jugak luar biase..hehe..

Udang mengingatkan aku 3 perkare...

Pertame tame, teletah anak sedare ku yg berumur 1thn 6bulan yg sgt suke mkn udang..smpai mengekek2 ketawe biler mama die suap kan udang yg telah dibuang kulitnyer..mayb die tgk care nak dpt mknan tu sgt advanture kot..nk kene buang kulit la.. kepale die dlu la..hehe..suke jer die biler udang dah hinggap dlm mulut die..hihi..rindu la plak kat budak kecik ni..

Keduanyer..aku pernah nanges tyme tgah buang kulit udang..sbb teringatkan si dia..die yg slalu buangkan kulit udang utk aku...huuuu..lucu plak rasenyer...cepat la balek..

Ketige dan lastnyer..baru skejap td aku mkn char kuew tiaw yg sgt byk udang yg fresh2 n besar2 plak tu..sedap woooooooo..xpernah rase char kuew tiaw yg sebegitu seddap dan enak...
oh ubat..aku harus telan ubat dengan seberape pntas sblm aku diserang saket idung yg xterkate..(0_0)

12.18.2008

Kejujuran Vs Kesetiaan

Kejujuran vs. Kesetiaan...seperti mane ejaan dan sebutan nya yg berbeza begitu juga dgn maksudnya..begitu senang untuk mengaku diri ini sgt setia dan jujur..tp btol ke?? tepuk dada, tnyer slere..ngee~

kejujuran..berlaku jujur dan tidak menyimpang..kadang kala diri kita rase kiter sgt jujur..tp berbeza dgn persepsi org laen..jujur ke x ni?? mungkin kita jujur dgn diri sendiri..tp tdk benar2 jujur dgn org laen..

kesetiaan..begitu mudah untuk mengakui yg kiter ini sgt2 setia org nye..tp btol ke??
jujur dan setia sgt berkaitan..spt isi dgn kulitnya..dimana ader kejujuran..disitu ader kesetiaan..tetapi apabila kesetiaan itu ada, xsemestinya kejujuran itu timbul dgn sendirinya..